Bra husinvesteringar

braskaminDet finns många saker du kan göra i ditt hem, men vilka av dem är bäst investeringar om du både vill öka husets värde och komfort? Här är några förbättringar som ger mer pengar för ditt hus, i princip alltid till långt mindre kostnad än vad det ger i högre försäljningspris.

Braskamin

En öppen spis är för många av oss sinnebilden för hemmatrivsel. Och visst är det skönt med en hemmakväll vid brasan, men tyvärr ger den inte så mycket mer värme än det som strålar ut. Ett sätt att få den här känslan, men samtidigt få en kraftig besparing i energiförbrukningen är att istället välja en braskamin. Så vad är skillnaden i verkningsgrad, dvs hur mycket av energin i veden tar du rätt på?

  • Öppen spis – ca 5 %
  • Äldre braskamin – ca 50 %
  • Modern braskamin – ca 80 %

Men verkningsgraden är inte allt. Vill du även ha snygg design så finns här ett stort sortiment kaminer i olika storlekar och prisklasser.

Uteplats

En solig och trevligt utformad veranda eller trätrall är något som kan vara avgörande när du väljer hus, speciellt om den ligger i ett soligt och vindskyddat läge, kanske även med en fin utsikt.

Nya fönster

Med nya fönster får du inte bara ner energiförbrukningen, du ger även ditt hus ett ‘nytt’ utseende, dels genom en snygg fasad, men även genom att det känns modern invändigt.

Äkta trägolv

Har ditt hem gamla, slitna linoleumgolv eller blivit dåligt renoverade med någon underlig parkett? Har du tur finns ett gammalt rejält trägolv under som kan bli en fantastisk tillgång efter slipning och oljning. Ofta är det dock annat under som masonit, spånskiva eller helt enkelt ren betong. Då är ett äkta trägolv att fundera på. Förutom ett slitstarkt och vackert golv, får du dessutom en varm yta i ett rent naturmaterial som är skön att både gå och leka på.