Välja nytt golv – tips på vägen

Golvet har en större inverkan på rummets känsla än man skulle tror. Många gånger är det först efter man bytt golv i ett rum som man verkligen uppskattar detta faktum. Att byta golv är därför något man alltid bör göra med ett stort mått av eftertanke. Här delar vi med oss av några användbara tips som gör det enklare att ta ett bra beslut.

Matcha rummet med golvets egenskaper

Olika golv har olika egenskaper och dessa bör hållas i åtanke när det är dags att välja nytt golv till ett av hemmets rum. Vissa golv är mer lättstädade, somliga har bättre hållbarhet, andra är tystare att gå på. Tänk noga på vilken egenskap golvet bör ha med tanke på vilket rum det ska läggas i. Vill du exempelvis lägga nytt golv i sovrummet kanske du vill ha ett tyst, varmt och mjukt golv. Dessa egenskaper överensstämmer ju då med något som ett textilgolv av ett eller annat slag.

Ska det läggas golvvärme?

Golvvärme blir allt vanligare i många hem idag. Har man väl fått uppleva ett uppvärmt golv vill man sällan gå tillbaka. Om dina planer att byta golv delvis beror på att du vill ha golvvärme kan du behöva tänka lite extra på vilket sorts golv som fungerar bra med golvvärme. Det som i regel ger bäst effekt är klinker och andra stengolv. Dessa golv leder värmen väldigt effektivt, men passar ju inte in i alla rum. Plastmatta kan sägas vara det näst bästa, därefter kommer heltäckningsmatta. När man väl kommer upp i trägolv har det nästan tio gånger så högt termiskt motstånd än klinker och sten. Effekten kommer fortfarande vara märkbar, men inte fullt lika mycket.