Inreda med akvarium

Om du vill få lite mer liv i din inredning, varför inte använda dig av ett akvarium? Vi går igenom hur du kommer igång med dina nya husdjur!

Akvariet

Välj ett akvarium som inte tar upp all plats i rummet och som inte är för litet. Det ska vara anpassat för väggytan och de fiskar som du planerar att ha. Du ska också vara säker på att du köper ett akvarium som är säkert och hållbart. De flesta akvarium är silikonlimmade vilket gör dem starkare men om du väljer en billig modell kan du drabbas av dålig silikon med begränsad livslängd. Spara kvittot, om olyckan är framme och vattnet läker ut på golvet vill du vara säker på att du har en försäkring som täcker skadan. Det kan till och med vara en god idé att prata med ditt försäkringsbolag och meddela att du har ett akvarium, speciellt om du köper ett på flera hundra liter.

Fiskarna

Prata med en expert innan du väljer vilka fiskar du ska ha. Det är inte alla som kommer överens. De kan också behöva olika temperaturer på vattnet samt olika inredningar och växter för att må bra. Guppys och guldfiskar är vanliga arter men de ska inte bo tillsammans, guldfisken är en allätare och kommer nog att sluka en guppy då och då tills hela stimmet är borta. Kampfiskar är extremt territoriala och aggressiva men vackra att se på. Se till att läsa till på om arten innan du skaffar den här typen av fiskar.

Växter

Du vill helst lura fiskarna att de är i ett oändligt hav och det kan du göra med tryckta bilder på baksidan av akvariet. Med växter och stenar kan du skapa gömslen och lekplatser för yngel. Växterna har också en viktig funktion att fiskarna ska må bra. För att växterna ska frodas behöver de tillräckligt med ljus, något som många slarvar med. En del växter behöver också beskäras för att de ska må bra och inte ta över tanken helt.