Inreda i shabby chic stil

shabby chicI Sverige har den populära inredningstilen, Shabby chic, bitit sig fast. Det är enkelt beskrivet en romantiserande och lantlig stil, där det enkla vita möter möbler i lantlig stil, romantiska mönster och en känsla av vintage.

Historia

Stilen har sina rötter i England och USA och blev snabbt populärt under 1980 talet. Det som utmärker stilen är att färgen vitt används mycket och i olika nyanser på allt. Allt från väggar, golv, möbler till småsaker som gärna är i emalj. För att skapa den rätta shabby chic stilen har man möbler som ser naturligt slitna ut oavsett om det är en gammal möbel eller ny. Oftast så målar man möblerna först i en mörk grundfärg för att sedan måla över med vitt eller antikvitt och sedan sandpapprar man fram en slitage där det verkar naturligt, vilket kallas att ”shabba”. Allt kan målas på detta vis även bruksföremål eller prydnadsföremål.

Detaljer

Andra inredningsdetaljer är ofta föremål är zinkföremål såsom hinkar och baljar, fågelburar, gammla trälådor och gamla slitna och gärna rostiga husgeråd. Det förekommer mycket lite blankt eller högpolerade föremål. Man använder sig av mycket vita eller naturgråa färger på textilier, gärna i spets, linne eller bomull. Det förekommer mycket föremål med katolska symboler såsom kors, biblar och madonnabilder. Även mycket svartvita fotografier gärna gamla och det är populärt med väggtexter med någon klok uppmuntran.

Hur gör man

För att inreda i shabby chic stil bör du måla tak, väggar och gärna även det gamla trägolvet i vitt. Alternativt så kan du klä dina väggar i vit väggpanel till hälften eller helvägg. Kombinera om du önskar med en vit tapet med ett svagt mönster. Handla mycket av dina möbler och inredningsdetaljer på loppis, second hand eller auktioner och måla om möblerna i chabby chic stilen. Ta in den gamla trästegen från trädgården och luta den mot väggen och häng upp några fluffiga plädar på de nedre stegen och ta in en zinkvattenkanna och ställ i ett hörn på golvet. Kombinera gärna gammalt och nytt men se till att sakerna har någon gemensam nämnare. Tänk på att spets och egenpysslade saker med gamla tidningspapper och gröna växter piffar till den helt rätta shabby chic stilen.