Du bor större än du tror

InredningVåra hem kräver alltid planering oavsett om vi bor stort eller smått. Men att bo smått behöver inte vara trångt, med genomtänkt planering och lite uppfinningsrikedom så kan man skapa värdefulla ytor man inte trodde fanns.Genom att försöka hitta dolda utrymmen och hitta sätta att använda dem samt att välja möbler som klarar mer än en sak gör att du optimerar möjligheterna i ditt hem. Här kommer en del tips på hur du kan få ditt boende att kännas rymligare.

Trappförvaring

Vad många missar och glömmer att ta med i planeringen är det tomma utrymmet under trappen som oftast kan användas på något sätt. Antingen med lådor i trappstegen eller hyllor och skåp eller garderober under trappen om den ligger öppet. All förvaring är bra förvaring om man bor trångt och det gäller att ha god fantasi. Det finns också många tips på hur man kan fixa till dessa outnyttjade utrymmen under trappan om man söker på internet. Man kan även fixa till utrymmet som ett litet kontorsutrymme eller ett litet mys hörn med soffa eller fåtölj och böcker eller lekhörn beroende på vilka behov man har inom familjen om man inte vill stänga igen det helt.

Upplevelse

Måla i ljusa färger vilket gör att rummet kommer upplevas luftigare och större, låt bli att tapetsera i brokiga och stormönstrade tapeter. På nätet finns det information om hur du kan lära dig mera om att färgsätta ditt hem. Du kan också få ett rum att kännas större genom att satsa på bra belysning. Lampor som belyser uppåt mot taket gör att rummet blir ljusare utan för skarp belysningspunkt.

Möbler

Väggmonterade bord eller bord med uppfällbara sidor är perfekta för att tillfälligt ge en bordsyta vid gäster eller andra behov. Har du ett stort rum som du vill nyttja till mer än en funktion så kan du göra ett rum i rummet genom att skärma av med en bokhylla eller varför inte göra dig din egen vikskärm. Möbler som lätt kan ställas undan genom att enkelt fälla ihop eller skruva ihop dem ger också valmöjligheter. En golvstående säng med en sängram som har lådor under sängen gör att du nyttjar annars outnyttjad yta till förvaring. Du kanske kan plocka bort linneskåpet och förvara sängkläder där istället.Ett annat alternativ är att bygga ett sängloft som frigör yta under sängen. Ett mycket bra alternativ för sängen är att köpa sig ett sängskåp, kika in hos företaget PMI och se hur enkla och smidiga sängskåp de har. Ett sängskåp frigör golvyta på dagen och fälls enkelt ner när du ska lägga dig och sova, du behöver inte ens bädda sängen om du inte vill, bara att fälla ihop den när du kliver upp. En bäddsoffa istället för en vanlig och ett bord eller sittpuffar som du kan öppna och förvara saker i är också smidigt.

Små trix

Behöver du inte dörren i ett rum så ta bort den. Dörrar tar stor golvyta för att kunna stängas och öppnas. Sätt upp kroka där du har möjlighet, insidan garderobsdörren eller under köksskåpen gör att du får plats med mycket extragrejor där istället för i någon låda. Har du bra takhöjd så sätt upp en längsgående hylla runt hela rummet, strax under taket så har du plats att förvara saker på utan att förlora väggyta för tavlor. Häng upp gröna blommor i amplar istället för att ta upp ytan på fönsterbrädan så kan du använda den till lite förvaring, till exempel så kan du ställa ett vackert skrin i fönstret och förvara dina smycken där.