Det ultimata köket

kitchen

Att få det perfekta köket är en dröm som många husägare har. Och om man tror att det enda prisvärda alternativet är att åka till IKEA och plocka ihop ett kök, kan vi bevisa hur många alternativ som finns.

Rita själv

Man kan rita sitt eget kök på flera sajter på nätet. Kostnaden varierar beroende på företag och vad man är ute efter. Vill man ha ett stort kök kommer det så klart att kosta mer, om man inte väljer de allra billigaste materialen. Var dock noga med mått och annat så det stämmer överens med de mått ni verkligen behöver. Mät upp ert gamla kök och skriv ner de mått som det har så kan det underlätta när ni ska rita er nya kök.

Man kan även rita sitt eget kök på datorn och helt enkelt skicka ut ritningen och specifikationen till olika företag för att få en offert. Se till att göra en så noggrann ritning som möjligt så de kan läsa vad ni behöver och vad ni är ute efter. Man kan sedan läsa igenom offerter i lugn och ro, utan någon skyldighet att acceptera en offert som inte passar. När ni bestämt vilket kök som ni vill beställa så få en skriven order och det slutpris som det hela hamnar på.

Det perfekta kaklet

Kaklet gör ett stort intryck på kökets estetik. Man behöver inte välja det vita kaklet som alltid varit standard. Man kan välja svartmarmorerat,  hexagonalt kakel eller mosaik. Man får största utbudet genom att köpa kakel på nätet, och det brukar även innebära billigare priser också. Man sparar in pengar på att sätta kaklet själv. Det är inte så svårt som man först kan tro. Genom att köpa en extra förpackning är man säkrad om några kakelplattor skulle gå sönder eller spricka under arbetets gång. Det kanske kan finnas kvar av det kakel som ni köpte som ni kan beställa om det skulle saknas några plattor,

Stabilt golv

Man ska inte förglömma att ett bra kök kräver ett rejält golv. Det ska helst inte vara ett billigt klickgolv: det repar lätt och är inte speciellt fukttåligt. Hellre massivt trägolv som tål tyngd och väta mycket bättre. Trägolv är dyrare men kan slipas om när det börjar se gammalt och slitet ut. Det bästa alternativet är klinker eller stengolv som är nästan omöjligt att repa. Det tål smällar och tunga möbler, det står emot fukt och är lätt att rengöra. Det är också fördelaktigt då dessa typer av golv är utmärkta att ha golvvärme under, och att få gå på ett varmt köksgolv på morgonen eller när man kommer hem en kall dag är något alla kan uppskatta.

Vitvarorna

Det är också viktigt att tänka på vilket krav man har på vitvarorna i köket. Vill man exempelvis ha dem inbyggda eller fristående? Separat spishäll och ugn eller sammanslaget? Kylskåp och frys i ett eller två separata bredvid varandra? Allt detta och annat är viktigt att ha koll på innan man börjar planera exakt hur allt ska se ut. Mycket kommer så klart bero på vad man har för utrymme och det kanske inte går att få plats med absolut allt i den form man egentligen vill ha det. Att då kunna hitta lösningar och kompromisser blir väldigt viktigt. Tänk exempelvis på vad som är absolut viktigast. Är det att ha en stor spishäll eller att ha mycket kylskåps- och frysutrymme.