När ett stambyte är ett måste i bostadsrättsföreningen

Stambyte behöver ske ungefär efter 40-50 år. Det beror på att rörstammarna kan bli både sönderrostade samt igenslammade. När det sker så finns två alternativ, antingen att föreningen gör ett fullt stambyte eller en stamrenovering (relining). Det senare förlänger enbart tiden till stambyte temporärt genom att rörens insida får ett nytt rör.

Ansvar i en förening

Det är styrelsen i en bostadsrättsförening som ansvar för att ett stambyte sker i rätt tid och att det finns fungerande stammar. Att höra efter med experter vad dem säger om stambyten är alltid värt sin tid, och här finns bra information online. Det är våtrum som badrum som blir berörda, samt kök fast inte i samma grad.

En förebyggande åtgärd som hjälper till att skjuta på tiden till stambyte är stamspolning som rensar rör.

Tidsåtgång för planering och stambyte

Själva planeringen för ett stambyte kan ta alltifrån ett halvår upp till ett år och lite till. Med en bra planering så kan de boende bättre planera om de önskar flytta tillfälligt till vänner, familj eller bekanta. Fast idag, jämfört med tidigare, går det ofta bra att bo kvar under själva renoveringen. Det tar upp till tre månader att utföra stambyten.

Undersök även att allt står rätt till både före och efter stambytet.