Att tänka på när du ska köpa nytt hem

Som köpare har man undersökningsplikt, vilket innebär att du behöver undersöka skicket på lägenheten du är intresserad av att köpa. Denna undersökning kan exempelvis innebära att man testar om alla vattenkranar fungerar, samt förhör sig om det finns några problem.

Det här gäller både vid köp av bostadsrätt, samt vid köp av villa. Du kan såklart avstå från undersökningsplikten, men upptäcker du sedan ett fel som kunde ha upptäckts, så kan det bli väldigt kostsamt.

Ansvaret ligger på dig

Mäklaren har inte något ansvar för att undersöka lägenheten, men ska informera köparen om undersökningsplikten. Om säljaren har lämnat felaktig information om lägenheten kan det innebära att köparen har rätt till prisavdrag, eller i allvarligare fall till och med rätt att häva köpet. Man bör läsa på innan köpet, så man vet vad som gäller.

Upptäckt av dolda fel efter köp

Om ni upptäcker dolda fel vid köp av bostadsrätt är det viktigt att ni handlar direkt. Det bästa ni kan göra att ta hjälp av en kunnig expert för att få hjälp vid dolda fel. Det är också viktigt att anlita en jurist som har specialiserat sig just på frågor som rör bostäder, alltså en riktig bostadsjurist.