Design i köket

Vi har tidigare skrivit om det ultimata köket här på designdelight men då låg fokus på rummet i sig, inte nödvändigtvis på de verktyg och inredningsdetaljer som var i det. Det är detta vi skall fokusera på nu.

Knivar

Knivar är en av de viktigaste redskapen vi har i köket och det finns fyra varianter vi inte klarar oss utan och dessa är kockkniven, filékniven, grönsakskniven och brödkniven. Även här satsas det givetvis på design men här är även funktionen och givetvis kvalitén ytterst viktig. Idag pratar man mycket om keramiska blad, kolstål och rostfritt när det gäller köksknivarna och många har en design som gör att de är snygga att ha framme i ett läckert knivställ eller hängande på en magnetisk list ovanför diskbänken, man gömmer inte bort knivarna i lådor som man gjorde förr.

Porslin

De vanligaste produkterna man väljer med design i fokus är utan tvekan porslinet samt besticken. Men lika mycket som man bör tänka på hur porslinet bör se ut bör man även titta till dess hållbarhet. Testfakta.se har genomfört ett test på några av de vanligaste porslinstillverkarnas tallrikar och kommit fram till att skillnaderna är stora. Bäst i deras tester var Rörstrands serie Swedish Grace Snö.köket_

Termos

Termosarna finns i oändligt många designer och i många färger och former, det ska vara dekorativt att ställa fram kaffet på bordet och fikagästerna få gärna beundra denna. Även här har funktionen givetvis stor betydelse, man vill servera kaffet varmt även om man kokat det i god tid innan gästerna kommit.

Kokkärl

Kokkärl av olika slag är något som alla kök måste ha. Att införskaffa bra och snygga kastruller, grytor och stekpannor kan göra matlagningen mycket roligare på flera plan. Dels så ser allt mycket snyggare ut med välgjord utrustning men det blir även enklare.Det kanske klaraste exemplet på detta är tefonstekpannorna som så gott som alla har i sina kök idag. Dessa har en beläggning som är mycket känslig och efter några år alltid blir tillräckligt sliten för att det man steker skall börja fastna. Ett annat problem som man kan stöta på hos så gott som alla kokkärl är att botten kan slå sig. När detta händer kan den inte längre stå helt platt mot plattan vilket gör att den inte leder värme lika jämt.Detta gör i sin tur att det tar längre att värma upp kastrullen eller grytan samt att botten inte blir jämt uppvärmt och att vissa delar blir för varma och bränner vid.

Skärbrädor

Ett annat köksföremål som kan lyfta de flesta köken är en stor och vacker träskärbräda. Dessa finns i en otroligt stor mängd olika träslag och modeller. Alla med olika för och nackdelar. Skärbrädor gjorda med ändträ som skäryta brukar anses vara den bästa typen. De brukar både se bättre ut och hålla längre.